COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

 

          Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Hîrlău, la data de 04.06.2013, au pus în mișcare acțiunea penală și au dispus trimiterea în judecată a inculpatei S.C. BUTANGAS ROMÂNIA S.A. pentru săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală din culpă, faptă prevăzută și pedepsită de art. 184 alin. 2 și 4 C. pen.

          Din probatoriu administrat în faza de urmărire penală a rezultat faptul că inculpata S.C. BUTANGAS ROMÂNIA S.A., prin intermediul unei firme colaboratoare (S.C. KRISTAL THERM S.R.L. – în prezent radiată), a executat o lucrare de construcție și punere în funcțiune a unei instalații de GPL alimentată de la un rezervor proprietatea S.C. BUTANGAS ROMÂNIA S.A., la locuința părții vătămate Ș. G., fără a verifica respectarea cu strictețe a normativelor în vigoare, atât în faza de proiectare și execuție cât și în faza punerii în funcțiune a instalației.

Prin efectuarea defectuoasă și verificarea superficială a lucrării, fără respectarea standardelor prevăzute de normativul I 31-99, cât și a unui întreg șir de nereguli produse în toate etapele execuției lucrării, s-a produs defectarea  regulatorului de medie presiune, având ca efect creșterea presiunii de la instalația de GPL și până la consumatorii din imobil, fapt pentru care s-a fisurat un furtun flexibil ce alimenta aragazul, având loc o explozie în interiorul locuinței, în urma căreia imobilul a fost distrus în proporție de circa 70% , iar partea vătămată a suferit arsuri de gradul III și IV pe 15% din suprafața corpului și alte leziuni,  necesitând pentru vindecare 70-75 zile îngrijiri medicale.

         

 

Purtător de cuvânt al Parchetului

de pe lângă Judecătoria Hîrlău

 

Procuror,

Emilian-Ionuț Brătuleanu