COMUNICAT DE PRESĂ

06.06.2018

 

 

    1.  Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași a dispus trimiterea în judecată în stare arest preventiv a inculpatului SÎNGEAP DUMITRU –în vârstă de 43 ani,  pentru săvârșirea infracțiunii de omor, prev. de art. 188 alin.1 –art. 199 alin.1 Cod Penal.

În actul de sesizare s-a reținut că la data de 07.04.2018, fiind în stare de ebrietate, l-a prins de gât pe tatăl său –Sîngeap Ioan în vârstă de 84 ani, l-a trântit cu fața de pardoseala din beton a bucătăriei locuinței iar apoi, în timp ce victima se afla căzută cu fața în jos pe același plan, i-a comprimat cu piciorul zona toracico-dorsală, pronducându-i rupturi de ficat, splină și rinichi. Traumatismele au generat hemoragie internă și au condus la decesul victimei. Inculpatul are domiciliul în comuna Răuseni, jud. Botoșani însă în toamna anului 2017 s-a mutat în locuința părinților săi, amplasată în satul Dancu. Pe fondul consumului în exces de băuturi alcoolice și a lipsei unui loc de muncă, inculpatul a adoptat un comportament agresiv față de părinții săi. În acest context, din luna ianuarie 2018, mama inculpatului s-a mutat într-o altă locuință iar victima a rămas împreună cu inculpatul în apartamentul din satul Dancu.

 

 2. Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași a dispus trimiterea în judecată în stare de arest la domiciliu, a inculpatului LAZĂR COSTEL (44 ani) pentru săvârșirea a trei infracțiuni de trafic de influență prev. de art. 291 alin.1 Cod Penal.

În actul de sesizare, s-a reținut că:

-în luna octombrie 2017 a pretins în mod direct, pentru sine și pentru altul, de la numitul B.I. suma de 300 euro cu titlu de preț al influenței fictive pe care a lăsat să se creadă că o avea asupra funcționarilor din cadrul R.A.R. pentru a-i determina să îndeplinească acte care intrau în atribuțiile de serviciu privind identificarea și certificarea autenticității unui autoturism Opel Astra, precum și asupra lucrătorilor de poliție din cadrul S.P.C.R.P.I.V Iași pentru a-i determina să îndeplinească acte ce intrau în atribuțiile de serviciu privind înmatricularea autoturismului.

-la datele de 21.02.2018 și 26.02.2018 a pretins în mod direct, pentru sine și pentru altul, iar la data de 12.03.2018 a primit de la B.S. suma de 250 euro cu titlu de preț al influenței fictive pe care a lăsat să se creadă că o avea asupra funcționarilor din cadrul R.A.R. pentru a-i determina să îndeplinească acte care intrau în atribuțiile de serviciu privind identificarea și certificarea autenticității unui autoturism B.M.W., precum și asupra lucrătorilor de poliție din cadrul S.P.C.R.P.I.V Iași pentru a-i determina să îndeplinească acte ce intrau în atribuțiile de serviciu privind înmatricularea autoturismului.

     Precizăm că sesizarea instanței de judecată în cele două cauze penale,  constituie o etapă a procesului penal și nu este de natură să înfrângă prezumția de nevinovăție.