COMUNICAT DE PRESĂ

06.09.2019

 

 

 

Prin referatul din data de 05.09.2019 emis în dosarul nr.594/P/2019 procurorul specializat în instrumentarea cauzelor cu victime minore din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași a propus luarea măsurii arestării preventive față de un inculpat din municipiul Iași, jud. Iași, căsătorit, 7 copii minori, pentru săvârșirea infracțiunilor de „viol”, „agresiune sexual㔠și „rele tratamente aplicate minorului”, prev. de art. 218 alin. 1 Cod penal, art. 219 alin. 1, alin. 2 lit. a), b), c) Cod penal – 4 infracțiuni, art. 219 alin. 1, alin. 2 lit. a), b), c) Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal și art. 197 Cod penal – 7 infracțiuni, cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal, pe o durată de 30 de zile, în perioada 06.09.2019-05.10.2019.

 Propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași a fost admisă  de judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Iași.

Cauza a fost investigată împreună cu lucrătorii de poliție specializați în instrumentarea cauzelor cu victime minore din cadrul Serviciului de Investigații Criminale – IPJ Iași.

În fapt și, respectiv, în drept s-au reținut următoarele:

- inculpatul, într-o noapte de la sfârșitul lunii iulie 2019, pe fondul consumului excesiv de băuturi alcoolice, și-a trezit soția, persoana vătămată, pe care a obligat-o să meargă în camera de la mansardă, împreună cu fiul lor în vârstă de un an și cu toate că a refuzat, a obligat-o să întrețină raporturi sexuale normale, prin constrângere, și anume amenințând-o că o taie cu cuțitul pe care-l avea la îndemână, faptele întrunind elementele constitutive ale infracțiunii de „viol”, prev. de art. 218 alin. 1 Cod penal – un act material comis asupra persoanei vătămate I.C.;

- inculpatul, din toamna anului 2018 până în luna iulie 2019, fără a se putea stabili dată exactă a fiecărui act material, deși era tatăl copiilor și i-ar fi revenit obligația de îngrijire, creștere și educare, i-a dezbrăcat de la jumătate în jos pe minorii în vârstă de 11 ani, 4 ani, 6 ani, 10 ani și i-a supus unor acte de natură sexuală, profitând de imposibilitatea lor de a-și exprima voința, faptele întrunind elementele constitutive a 4 infracțiuni de „agresiune sexuală”, prev. de  art. 219 alin. 1, alin. 2 lit. a), b), c) Cod penal – câte un act material comis asupra minorilor;

- inculpatul, din toamna anului 2018 până în luna iulie 2019, fără a se putea stabili dată exactă, dar de cel puțin trei ori, în imobilele în care au locuit, deși era tatăl fetiței în vârstă de 8 ani și i-ar fi revenit obligația de îngrijire, creștere și educare, a dezbrăcat-o de la jumătate în jos și a supus-o unor acte de natură sexuală, profitând de imposibilitatea ei de a-și exprima voința, faptele întrunind elementele constitutive ale infracțiunii de „agresiune sexuală”, prev. de  art. 219 alin. 1, alin. 2 lit. a), b), c) Cod penal – 3 acte materiale comise asupra minorei;

- inculpatul, de la nașterea fiecăruia dintre cei 7 copiii cu vârste cuprinse între 11 ani și 1 an, dar mai ales din toamna anului 2018 până în luna iulie 2019, în mod repetat, i-a lovit, înjurat, insultat, înfometat, i-a obligat pe rând să fumeze și să consume băuturi alcoolice, i-a amenințat cu cuțitul, și-a exhibat comportamentul sexual aberant, nu le-a asigurat condițiile de trai necesare și nici educația corespunzătoare, acțiuni care au pus în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală și morală a fiecăruia dintre copii, faptele întrunind elementele constitutive a 7 infracțiuni de „rele tratamente aplicate minorului”, prev. de art. 197 Cod penal – corespunzătoare fiecăruia dintre cei 7 minori;

- inculpatul, cel puțin în perioada toamnei anului 2018 până în luna iulie 2019, în repetate rânduri, fără a se putea stabili datele, a întreținut raporturi sexuale cu soția sa, pe care o amenința sau nu cu un cuțit, în prezența celor 7 copii minori, faptele întrunind elementele constitutive a 7 infracțiuni de „corupere sexuală”, prev. de art. 221 alin. 3 Cod penal – corespunzătoare fiecăruia dintre minori.

De precizat că inculpatul I.V. a fost supus unei expertize medico-legale psihiatrice stabilindu-se că acesta a avut discernământ în momentul comiterii faptelor.

Menționăm că propunerea formulată sau luarea unor măsuri procesuale, așa cum sunt acestea reglementate de Codul de procedură penală, nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

 

 

Prim procuror

Mihaela Apostol