COMUNICAT DE PRESĂ

20.02.2019

 

 

 

Prin rechizitoriul din data de 07.02.2019 emis în dosarul penal nr.37/P/2019 s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului L.C., în vârstă de 57 ani, pensionar, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

- „viol”, prevăzută de art. 218 alin. 1, alin. 3 lit. c) Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal – două acte materiale asupra persoanei vătămate minore L.R.P.,

- „coruperea sexuală a minorilor”, prevăzută de art. 221 alin. 3 Cod penal - asupra persoanei vătămate minore R.M.,

cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal.

În fapt, s-a reținut că, în datele de 04.10.2018 și 07.11.2018, inculpatul L.C. a ademenit-o la domiciliul său din satul Hîndrești, com. Oțeleni, jud. Iași pe minora L.R.P., în vârstă de 7 ani, pe care, prin constrângeri psihice, profitând de imposibilitatea ei de a se apăra și de a-și exprima voința, a obligat-o să suporte două acte sexuale orale, în urma cărora a obținut satisfacția sexuală, prima faptă fiind consumată în prezența minorei R.M., în vârstă de 10 ani.

La încadrarea juridică dată faptelor în infracțiunea de „viol”, procurorul a avut în vedere constrângerile psihice, prin prisma abuzurilor emoționale la care inculpatul a supus-o pe minora în vârstă de 7 ani, care practic nu-și putea exprima un consimțământ valabil, din cauza vârstei. Copilului i-a fost imposibil să conștientizeze ce urma să se întâmple, având în vedere că la gradul de dezvoltare psiho-emoțională corespunzător vârstei de 7 ani, nu avea cunoștințele necesare pentru a-l așeza în postura unei alegeri care să poată fi considerată viabilă; minora nici nu a putut riposta atacului sexual, având în vedere diferențele de statură, vârstă și dezvoltare cognitivă.

Pentru a încadra faptele la care a asistat pe data de 04.10.2018 persoana vătămată R.M., în vârstă de 10 ani, în infracțiunea de „corupere sexuală”, procurorul a concluzionat că autorul a desconsiderat relațiile sociale privitoare la viața sexuală și prin aceea că a expus o a doua minoră unor preocupări sexuale promovate înainte de ajungerea acesteia la o maturizare biologică, ceea ce dăunează climatului de dezvoltare normală a unui copil, care ar trebui să fie până la o anumită vârstă la adăpost de săvârșirea unor acte obscene.

 

Facem precizarea că trimiterea în judecată constituie doar o etapă procesuală care, în nicio situație, nu poate înfrânge prezumția de nevinovăție.

 

Prim procuror,

Mihaela Apostol