COMUNICAT

23.10.2019

 

 

La data de 30.09.2019, ora 01:31, organele de poliție au fost sesizate prin SNUAU 112 de către persoana vătămată Corduneanu Georgeta cu privire la faptul că persoane necunoscute au incendiat poarta de acces în curtea locuinței sale din sat Dancu, com. Holboca, jud. Iași.

 

În urma administrării probatoriului, la data de 22.10.2019, au fost puse în aplicare patru mandate de percheziție domiciliară pe raza mun. București și a orașului Chitila, la adrese unde se aflau persoane bănuite de comiterea faptei, ulterior fiind emise mandate de aducere pe numele acestora.

 

Prin ordonanța organelor de cercetare penală din cadrul I.P.J. Iași – Serviciul de Investigații Criminale din data de 22.10.2019, s-a dispus reținerea a patru persoane, în calitate de suspecți, pentru 24 ore.

 

Prin ordonanța Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași din data de 23.10.2019, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de unul dintre inculpați, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la distrugere, prev. de art. 47 Cod penal rap. la art. 253 alin. (4) Cod penal, cu aplic. art. 41 alin. (1) Cod penal și față de ceilalți trei inculpați pentru săvârșirea infracțiunii de distrugere, prev. de art. 253 alin. (4) Cod penal.

 

            În fapt, s-a stabilit că în luna septembrie 2019 inculpatul Preda Eugen i-a determinat pe inculpații Naca Mihai și Sandu Bogdan Ionuț să incendieze locuința familiei Corduneanu, activitate concretizată în noaptea de 29/30.09.2019, când în jurul orei 01:30 Naca Mihai, Sandu Bogdan Ionuț și o a treia persoană neidentificată până în prezent, s-au deplasat din mun. București până în localitatea Dancu, com. Holboca, jud. Iași cu autoturismul marca Jeep Grand Cherooke cu nr. de înmatriculare Anglia SJ05GTF, pus la dispoziție de către inculpatul Naca Marian, unde au incendiat gardul locuinței persoanei vătămate Corduneanu Georgeta, în care se mai aflau cinci membri ai familiei Corduneanu, din care doi copii minori, folosind un recipient de 5 litri cu benzină și o sursă de aprindere, flacăra propagându-se către unul dintre imobilele aflate în curte și fiind stinsă ulterior de intervenția locatarilor, punându-se astfel în pericol integritatea fizică a persoanelor și a bunurilor de la adresa respectivă și din vecinătate.

 

Inculpații au fost audiați în prezența apărătorilor, fiind întocmită propunere de arestare preventiv㠂 care a fost înaintată Judecătorului de drepturi și și libertăți din cadrul Judecătoriei Iași.

 

Cercetările sunt efectuate în cauză de lucrătorii de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Investigații Criminale din cadrul IPJ Iași, sub coordonarea procurorului de caz, activitățile de până în prezent beneficiind de sprijinul lucrătorilor din cadrul: Direcției de Operațiuni Speciale, Biroul de Operațiuni Speciale Iași, Unitatea Teritorială de Analiză a Informațiilor Iași, Direcția Generală a Poliției Municipiului București, Serviciul Acțiuni Speciale.

 

Cercetările continuă în cauză, urmând a se stabili întreaga situație de fapt.

 

           Precizăm că măsurile procesuale dispuse până în prezent nu sunt de natură să înfrângă prezumția de nevinovăție a persoanelor cercetate.

 

 

 

 

 

 

PRIM - PROCUROR,

PALAGHIA Claudia-Monica