COMUNICAT DE PRESĂ

03.05.2020

 

 

 

În cursul zilei de azi, 03.05.2020, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Iași și Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Iași, au desfășurat 4 percheziții domiciliare și la sediile unor societăți comerciale din municipiul București și județul Ilfov.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă în forma agravată, înșelăciune și falsificarea sau substituirea de alimente sau alte produse, constând în aceea că, în cursul lunii aprilie 2020, o societate comercială de pe raza mun.București, profitând de situația prilejuită de starea de urgență cauzată de răspândirea infecțiilor cu virusul COVID 19,  a oferit și livrat reprezentanților unei societăți comerciale din Iași mai multe baxuri conținând pet-uri a câte 500 ml, pe care erau aplicate etichete inscripționate „Alcool sanitar”, ducând în eroare reprezentanții firmei cu privire la faptul că produsul achiziționat ar fi alcool sanitar, în condițiile în care analizele toxicologice efectuate în cauză au evidențiat prezența alcoolului metilic în cantități mari, în scopul obținerii unui folos patrimonial injust.

Totodată,  reprezentanții societății din Iași au distribuit produsele achiziționate mai multor agenți economici de pe raza județului Iași.

În urma folosirii/ingestiei acestui produs, mai multe persoane au decedat. Astfel, în perioada 15 aprilie - 24 aprilie a.c., pe raza județului Iași au fost înregistrate 10 decese care au fost cauzate de intoxicația cu alcool metilic.

În desfășurarea activităților s-a beneficiat de sprijinul Unității Teritoriale de Analiză a Informațiilor Iași, Brigăzii de Operațiuni Speciale Iași și Direcției de Operațiuni Speciale din cadrul I.G.P.R., iar la efectuarea perchezițiilor au participat și polițiști din cadrul D.G.P.M.B. și I.P.J. Ilfov.

 

Precizăm că aceste activități nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

Prim procuror,

Mihaela Apostol