COMUNICAT DE PRESĂ

05.03.2020

 

 

 

Reamintim faptul că, prin referatul din data de 22.10.2019 întocmit de procuror criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași s-a propus arestarea preventivă minor I.I. din com. Sirețel, jud. Iași, pentru săvârșirea infracțiunilor de tentativă la tâlhărie calificată prevăzută de art. 32 alin. 1 raportat la art. 233 alin. 1 C.pen., art. 234 alin. 1 lit. a și d C.pen. și omor calificat prevăzută de art. 188 alin. 1 C.pen., art. 189 alin. 1 lit. d C.pen. cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.pen. și art. 113 alin. 3 C.pen.

 

 În urma finalizării anchetei penale, prin rechizitoriul din data de 04.03.2020 s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului minor I.I., în stare de arest preventiv, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

- tentativă la tâlhărie calificată, prevăzută de  art. 32 alin. 1 C.pen. raportat la art. 233 alin. 1 C.pen., art. 234 alin. 1 lit. a și d C.pen.,

- omor calificat, prevăzută de  art. 188 alin.1 C.pen., art. 189 alin. 1 lit. d C.pen.,

cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.pen. și art. 113 alin. 3 C.pen.

 

În fapt, s-a reținut că: pe data de 12.09.2019, în intervalul orar 1930- 2000, inculpatul minor I.I. (în vârstă de 16 ani) s-a deplasat în pădurea denumit㠄Todosoaia” din comuna Sirețel, jud.Iași, unde pe timpul zilei doborâse un paltin cu lungimea de 6,5 m, iar în încercarea de a sustrage bunul a fost surprins de pădurarul G.R. (în vârstă de 50 ani), moment în care l-a atacat pe acesta cu securea deținută și pentru că victima s-a opus furtului, minorul i-a aplicat cel puțin patru lovituri cu securea în zona capului, provocându-i traumatism cranio-cerebral cu fractură multieschioasă de boltă craniană iradiantă la baza craniană, ce a dus la moartea victimei, datorată insuficienței cardio-respiratorii acute, consecință a contuziei și dilacerării cerebrale și hematomului subarahnoidian.

În ceea ce privește poziția procesuală a inculpatului minor, acesta a avut o atitudine oscilantă, inițial de negare a comiterii faptelor, cu indicarea unui alt prezumtiv autor al faptei de omor, urmată de prezentarea unor versiune diferite. Spre finele urmăririi penale, inculpatul a adoptat o poziție de recunoaștere a faptelor pentru care a fost cercetat, dar cu motivarea că acțiunile sale violente au constituit o reacție la agresiunea inițială, declanșată de pădurar, susținere infirmată de probele administrate în cursul urmăririi penale.

 

În urma analizei ansamblului probator administrat în cauză, procurorul criminalist a concluzionat, în rechizitoriu, că inculpatul minor I.I. a mers în pădure pe seară, înarmat, pentru a sustrage arborele doborât în timpul zilei și, fiind surprins de pădurar, a vrut să păstreze bunul și să-și asigure scăparea, astfel că a folosit securea, lovind victima de nenumărate ori.

De altfel, prin prisma tuturor probelor administrate și analizate în cauză, s-a dedus intenția inculpatului minor, care a fost aceea de a suprima viața victimei pentru a ascunde intenția de a sustrage copacul tăiat și pregătit; intenția criminală directă este demonstrată de multiplele lovituri aplicate cu securea, care au vizat zona vitală a capului și s-a concretizat într-un traumatism cranio-cerebral cu fractură multieschioasă de boltă craniană iradiantă la baza craniană cu rol tanato-generator.

În considerarea limitelor răspunderii penale în cazul acuzațiilor formulate față de inculpatul minor, în vârstă de 16 ani la data comiterii faptelor, s-a stabilit pe baza expertizei medico-legale psihiatrice că acesta a comis infracțiunile cu discernământ.

 

 

Facem precizarea că trimiterea în judecată constituie doar o etapă procesuală care, în nicio situație, nu poate înfrânge prezumția de nevinovăție.

 

 

Prim procuror,

Mihaela Apostol