COMUNICAT

13.05.2020

 

 

În considerarea art. 54 alin. 1 din Decretul Președintelui României nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, aducem la cunoștința publicului următoarele:

 

în intervalul 06 – 12 mai 2020, La Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași a fost soluționat un dosar penal fiind înregistrat încă un dosar, având ca obiect comiterea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prevăzute de art. 352 Cod penal, precum și infracțiunea de fals în declarații, prevăzută de art. 326 Cod penal, numărul dosarelor în lucru fiind de 11.

În două din cauzele în lucru s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale, persoanele cercetate având calitate de suspect, sub aspectul comiterii infracțiunii prevăzute de art. 352 Cod penal, în celelalte cauze, urmărirea penală se efectuează in rem.

Aceste cauze sunt instrumentate de organele de poliție competente, sub supravegherea procurorilor desemnați.

 

            În cauza soluționată în intervalul menționat, procurorul a emis ordonanță de clasare pentru comiterea infracțiunii prevăzute de art. 352 Cod penal, în temeiul art. 16 lit. b teza a doua Cod procedură penală, reținându-se că fapta nu a fost comisă cu forma de vinovăție prevăzută de lege.

            În cauza respectivă, organele de cercetare penală au fost sesizate la data de 14.04.2020 cu privire la faptul că cetățeanul ecuadorian R. E. G. a părăsit la data de 11.04.2020, un centru de carantină de pe raza municipiului Iași, în timp ce concubina acestuia, aflată și ea, în carantină a fost între timp testată pozitiv cu virusul COVID 19.

Din cercetările efectuate s-a stabilit că persoana respectivă a fost în realitate transportată la o unitate medicală pentru tratarea unor probleme renale, fiind trasferată la un alt spital pentru investigații.

Fiind testat negativ pentru COVID 19, la finalizarea analizelor efectuate, cetățeanul ecuadorian s-a deplasat la domiciliu, unde s-a autoizolat. În urma sesizării reprezentanților DSP Iași, acesta a fost readus în centrul de carantină, unde a rămas timp de 14 zile, revenind ulterior la domiciliu.

           

Precizăm că informațiile comunicate nu sunt de natură să înfrângă prezumția de nevinovăție a persoanelor cercetate.

 

 

PRIM - PROCUROR,

PALAGHIA Claudia-Monica