COMUNICAT DE PRESĂ

29.01.2020

 

 

 

Prin rechizitoriul din data de 27.01.2020 s-a dispus trimiterea în judecată:

- în stare de arest preventiv, a inculpatului G.R., recidivist postexecutoriu, pentru săvârșirea  infracțiunilor de furt, faptă prevăzută de art. 228 alin. 1 Cod penal, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, faptă prevăzută de art. 250 alin.1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (6 acte materiale, din care 4 acte materiale consumate și 2 acte materiale sub forma tentativei) și accesul ilegal la un sistem informatic, faptă prevăzută de art. 360 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (7 acte materiale), toate cu aplicarea art. 38 alin.1 Cod penal și art. 41 alin. 1 Cod penal.

În fapt s-a reținut că, în ziua de 17.11.2019, în intervalul orar 11:30-12:00, fiind ajutat și sprijinit pe tot parcursul activității infracționale de inculpata B.R.,  a urmărit  persoana vătămată N.O.A., care se deplasa în zona Podu Roș din mun. Iași, și într-un moment prielnic i-a sustras portofelul victimei din rucsacul pe care îl purta în spate, în care deținea suma de 224 lei, acte personale, un card bancar și un fragment de hârtie pe care se afla înscris codul PIN al cardului, iar ulterior inculpatul, folosind cardul aparținând persoanei vătămate, a efectuat șase operațiuni bancare, cauzând un prejudiciu de 4300 lei.

 

- în stare de libertate, a inculpatei B.R., recidivistă postcondamnatoriu, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la furt, faptă prevăzută de art. 48 alin. 1 Cod penal raportat la art. 228 alin. 1 Cod penal, complicitate la efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, faptă prevăzută de art. 48 alin. 1 Cod penal raportat la art. 250 alin.1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (6 acte materiale) și complicitate la accesul ilegal la un sistem informatic, faptă prevăzută de art. 48 alin. 1Cod penal raportat la art. 360 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (7 acte materiale), toate cu aplicarea art. 38 alin.1 Cod penal și art. 41 alin. 1 Cod penal.

În fapt, s-a reținut că, în ziua de 17.11.2019, în intervalul orar 11:30-12:00, l-a ajutat și sprijinit pe tot parcursul activității infracționale pe inculpatul G.R.,  respectiv a urmărit  persoana vătămată N.O.A. care se deplasa în zona Podu Roș din mun. Iași, iar într-un moment prielnic a asigurat paza în timp ce inculpatul sustrăgea portofelul victimei din rucsacul pe care îl purta în spate, în care deținea acte, bani și un card bancar, iar ulterior s-a deplasat la câteva bancomate unde, de asemenea, a asigurat paza, în timp ce inculpatul a folosit cardul persoanei vătămate și a efectuat operațiuni bancare.

 

 

 

Facem precizarea că propunerea formulată sau luarea unor măsuri procesuale, așa cum sunt acestea reglementate de Codul de procedură penală, nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

 

Prim procuror,

Mihaela Apostol